Ponedjeljak Pro 10

Obavijest kluba "Ciste Velike i prijatelja" iz Zagrebu
Kroatische Gemeinschaft „KROATIEN“ e.V. Neu-Isenburg - Dani hrvatske kulture u Neu-Isenburgu 15.05. – 20.05.2017

U Neu-Isenburgu , u mjesecu Svibnju biti će obilježeni dani hrvatske kulture događajem koji je od važnosti za hrvate koji žive na ovom dijelu Republike Njemačke. Događaj nazvan „Hrvatski tijedan“ obilježit će razna izlaganja hrvatske kulturne baštine. Hrvatski tjedan organizira „Hrvatska udruga Kroatien e.V. Neu-Isenburg“. U suradnji sa mjesnim trgovačkim centrom „Isenburg-Zentrum“. Pokroviteljstvo ovog događaja je preuzela ambasada Republike Hrvatske u Njemačkoj.
Tijekom hrvatskog tjedna biti će predstavljeni razni kulturno-umjetnički znalci, a čiji korjeni potiču iz domovine Hrvatske.

Tako će posjetitelji imati priliku da vide umjetnička dijela mladih Hrvata nastala inicijativom bračnih supružnika Ankicom i Antom Karačić. Bračni par Karačić u suradnji sa Hrvatskom nastavom organizira izložbe likovne umjetnosti malih Hrvata iz Švicarske, Njemačke i Austrije. Aktualna izložba je nastala na temu „MOJ DOM JE SVAKO MJESTO GDJE MOJA OBITELJ SPUSTI SIDRO“ u kojoj je sudjelovalo oko 200 djevojčica i dječaka, koji ovdje pohađaju Hrvatsku nastavu.
Neki od tih uradaka koji su stručnjaci žirija odabrali, biti će izložena i na Hrvatskom tjednu u Isenburg-Zentrumu.

Izreka da Hrvati imaju smisla za umjetnost upotpuniti će i izložiti svoje radove naša Hrvatska umjetnica Valentina Kvesić. Valentina je rođena 1979 u Splitu.Odrasla je u Hrvatskoj, a potom u Njemačkoj.
Od rane mladosti pokazala je smisao za umjetnost. Nastavu likovne umjetnosti pohađala je između ostalog i na Frakfurtskom Staedel'u (Muzej likovne umjetnosti).

U Neu-Isenburgu su poznati i mnogi Hrvatski gurmanski proizvodi, te i tako je nastao „Supermarket M&M Rimac“ u srcu grada. Turistička cetrala iz Frankfurta će podsječat sve goste trgovačkog centra na naše lijepo jadransko more i pružiti će sve daljne informacije zainteresiramin stranim i domaćim gostima za iduči ljetni odmor u Hrvatskoj.

Izložba „Hrvatska se predstavlja“ pokazati će različite folklorne i pjevačke skupine, koje će prezentirati narodne nošnje i predmete koji su nekada korišteni u svakodnevici diljem hrvatskih krajeva.
Sa ovim nam se otvara bogata Hrvatska kulturna baština.Dnevni program će upotpuniti filmovi o Hrvatskoj i različitosti njenih krajeva. U Ponedjeljak 15.05. sa poćetkom u 14.30 sati započinje otvorenje hrvatskog tjedna.
Uz vodstvo Hrvatske udruge program će otvoriti Generalni Konzul Republike Hrvatske, gosp. Vladimir Duvnjak. Goste će pozdraviti gosp. Oliver Quilling, župan županije Offenbach, te gradonaćelnik Neu-Isenburga, Herbert Hunkel i menedžerica trgovačkog centra Neu-Isenburg, gosp. Anna Reinhardt.

Glavne točke „Hrvatskog tjedna“ obilježit će u Srijedu, Petak i Subotu, nastup naše folklorne skupine „DIJASKORAK“ . Skupina je nastala 2003 godine i broji oko 75 aktivnih plesačica i plesača u starosti od 4 – 65 godina. Sudionici „DIJASKORAKA“ su također članovi hrvatske udruge Kroatien e.V.
Neki plesači ujedno i sviraju razna glazbala, te je tako i nastao tamburaški sastav, koji broji 11 članova. Usput ponosno napominjemo, da je „DIJASKORAK“ sudjelovao na natjecanju „Susret čuvara etno baštine“, na kojem su se natjecale mnoge skupine iz Švicarske, Austrije i Njemačke.
Na tom natjecanju „DIJASKORAK“ je osvojio prvo mjesto.
Nastupajuči u Isenburg-Zentrumu, pokazati će nam reviju narodnih nošnji iz nekih dijelova Hrvatske.

U Petak 19.05. i u Subotu 20.05. nastupiti će „KLUB CISTE VELIKE“, koji je i organizator festivala „UZ GANGU I BUKARU“ da po svom izboru pjevaju pjesme Dalmatinske zagore i Hercegovine, te ženske i muške gange i hercegovačkog bečarca te da izvedu određene baštinske obićaje.

U Subotu 20.05. sa poćetkom u 19.00 sati u Hugenottenhalle (dvorana pokraj trgovačkog centra) počinje svečani većernji program.

Na samome poćetku hrvatske većeri će hrvatska udruga „KROATIEN e.V.“ pozdraviti sve drage goste i uzvanike.
Potom će nastupiti naša folklorna grupa FS „DIJASKORAK“ i „KLUB CISTE VELIKE“.
Slavlje će se nastaviti tamburaškim sastavom „TS SATIR“ iz slavonskog mjesta Davora, iz kojega potjeće i naš poznati nogometaš Ivica Olić.

Karte možete kupiti u predprodaji po cijeni od 15€ na www.kro-ni.de ili na fb.com/kroevni/, a na finalnoj većeri po cijeni od 20€ na većernjoj kasi.

Od 1993 „KROATIEN e.V.“doprinosi očuvanju hrvatskog nacijonalnog i kulturnog identiteta.
Cilj udruge je njegovanje što boljeg suživota nas Hrvata, sa svim nacionalnim identitetima diljem Njemačke.
Tu spadaju i organizacije različitih događaja,iIzložbe, predavanja, proslave te prezentacija Hrvatskog kulturnog nasljeđa.